Montering av fönster

Här har vi sammanställt de vanligaste frågor och svar gällande montering av fönster.

Här har vi sammanställt information gällande montering av olika fönster inköpta hos oss. Vänligen observera att dessa är generella rekommendationer. För exakt information kontrollera monteringsanvisningen hos respektive tillverkare.

Vi hjälper alla som har problem eller funderingar med montering av fönster, men vi rekommenderar även att ni söker efter kompletterande information på Internet. 

Kan jag beställa montering?

Vill ni ha hjälp med ert fönstermontage hör av er till oss. Vi kanske kan hjälpa dig. Det beror på var i landet som du behöver monteringen.

Är det förborrat hål för montering i fönsterna?

Ja, tillverkarna förborrar fönsterna med 14mm hål. Antalet förborrade fästpunkter är det antal som behövs för att säkert montera upp fönstret. Detta betyder att alla hål skall användas för att fästa in fönstret på ett säkert sätt.

Hur många fästpunkter innehåller ett fönster?

Det beror på storleken av fönstret, men minst 4st och upp till 11st. Mindre fönster fästs bara på sidorna av fönstret, medan större fönster fästs även på ovan- och undersidan för ett säkert montage.

Varför är det förborrade hålet 14mm?

Det finns flera fabrikat för infästning av fönster, gemensamt för samtliga är de passar i ett 14mm hål.

Vilken skruv skall jag använda för att montera fönstret?

Det finns framtagna skruvar för att montera fönster – karmskruv. Olika fabrikat fungerar på olika sätt, men skruvarna är oftast ledade för att kunna justera in fönstret så fönstret monteras rakt i både lod och våg. Samt om fönstret är öppningsbart kontrolleras att fönstret går att öppna och stänga helt utan hinder.

Vilken längd på skruv skall jag använda?

Det är svårt att ge exakta råd angående skruv och dess längd. Generellt kan man säga att en 70mm lång karmskruv räcker om drevmåttet inte överstiger 20mm. Drevmåttet är avståndet mellan fönster och karmen som det monteras i. Är avståndet större så finns det 90mm lång karmskruv som kan användas.

Kan jag montera ihop två fönster i varandra?

Självklart, det finns speciella beslag för att skruva ihop två eller flera fönster.

Hur monterar jag lättast in mitt fönster?

Det är en svår fråga. Gäller det sidohända fönster så ta bort fönstrena från karmen för att lättare bära fönstret på plats. Kontrollera alltid diagonalmåtten så att fönstret är i helt rektangulärt och inte har formen som en romb. Lyft sedan in fönsterna i sina karmar och kontrollera öppning och stängning.

OBS! Tänk på att 3-glas fönster är väldigt tunga. De kan väga upp till 45 kg/m2. Det gör att man lättast monterar större fönster genom att vara flera personer.

Arbeta lugnt och metodiskt och kontrollera hela tiden att fönstret står både våg- och lodrätt så kommer resultatet att bli bra.

Hur täcker jag de fula borrhålen?

Borrhållen täcks med en täckbricka i plast eller trä. Vanligtvis är dom vita men finns även i andra färger. På öppningsbara fönster så täcks vanligen monteringshålen helt av innerkarmen, på fasta fönster så syns alltid monteringspunkterna.

Kan vem som helt montera ett fönster?

Vi brukar säga att alla kan montera ett fönster. Det är inte att montera in fönstret som är det svåra, utan att täcka in det invändigt och utvändigt som är det svåra. Ofta behöver man ta hjälp av plåtslagaren eller annan hantverkare för att få ett snygg resultat, men vi jobbar för att kunna sälja alla delar du kan tänkas behöva och göra tydliga monteringsanvisningar för de olika arbetsmomenten.

Är det mellanrummet mellan fönster och karm som jag skall dreva?

Ja precis. Avståndet mellan karm och fönster drevas med drevremsa, som har syftet att isolera. Det finns flera olika bredder på denna drevremsa men 50mm är vanligast. Man drevar både utifrån och inifrån. Drevningen görs lättast med en tunt verktyg som ibland följer med vid köp av drevremsa. Annars kan en platt träbit användas. Säkerställ att remsan monteras helt utan skarvar och packas inte för hårt utan skall sitta löst. Drevremsan som monteras utifrån skall med fördel vara försedd med plasthölje för att undvika att den tar upp fukt.

Det går även att fogskumma utrymmet mellan fönster och karm. Det finns speciellt framtagen fogskum för fönster som inte sväller så mycket. Nackdelen med denna metod är att man inte kan justera fönstret efter härdningen, utan måste då skära loss hela fönstret. Därför förespråkar vi att man använder vanlig drevremsa. Följ alltid leverantörens rekommendationer på förpackningen.

Skydda slutligen isoleringen med plåt, trä eller annat för att få en lång livslängd för fönstret.

Se våra fönsterdrev